Viikonloppuna 1.-2.7.2017 Joensuun Normaalikoulun sisä- ja ulkotilat täyttyivät epämääräisen näköisestä, oudosti pukeutuneesta sakista. Mistä ihmeestä oli oikein kyse?

Kawacon on yksi Suomen kymmenistä vuosittain järjestettävistä con-tapahtumista, joiden pääpaino on nuoriso- ja populaarikulttuurissa. Kawacon on tällaisen kokeneen ja useita coneja vuodessa kiertävän conittajan näkökulmasta hyvin pieni tapahtuma, mutta kävijöitä oli silti yli 500.

Mikä tämä mystinen con sitten tarkalleen ottaen on?
Con on tapahtuma, joka kerää populaarikulttuurin harrastajia yhteen. Suuressa suosiossa ovat esimerkiksi Marvel, Disney, Harry Potter ja Taru Sormusten Herrasta, ja tietysti ehkä yhtenä isoimmista jutuista japanilainen anime ja manga. Animen ja mangan osalta saatat ehkä tunnistaa muun muassa sellaisen nimen kuin Hayao Miyazaki (Naapurini Totoro, Tuulen Laakson Nausicaä, Henkien Kätkemä, Prinsessa Mononoke).

Conista ei voi puhua mainitsematta cosplaytä. Cosplay on nousevassa suosiossa oleva harrastus, jossa harrastaja pukeutuu joksikin – yleensä fiktiiviseksi – hahmoksi. Conit ovat tulvillaan cosplayharrastajia, ja usein coneihin lähdetäänkin osin sen takia, että sitten pääsee.. Jep, cossaamaan.

Niin myös Kawacon täyttyi äkkiä lukuisista toinen toistaan värikkäämmistä ja upeammista cosplaypuvuista.

Coni aukesi lauantaina kävijöille kello 10:00, ja sulkeutui kello 20:00. Sunnuntaina coni oli auki kello 10:00-16:00. Conin ohjelmaan kuului muun muassa erilaista paneeli- ja luento-ohjelmaa, cosplaykilpailut ja erilaista osallistavaa ohjelmaa. Sisätiloista löytyi myyntipöytäsalia, taidekujaa ja edustuspöytiä, sekä jatkuvaa ohjelmaa, kuten animekaraoke ja lautapelejä.

Millainen projekti tämä conin järjestäminen oikein on, arvon mystinen pääjärjestäjä?
“Ei tätä ihan viikossa-kahdessa tehdä. Conia on järjestetty edellisestä Kawaconista (kesä 2016) saakka”, aloittaa pääjärjestäjämme Jani “Jaegerjaq” Hukka. “Pääjärjestäjä kerää oman tiimin, eli conin vastaavat – esimerkiksi turvallisuus-, info- ja tilavastaavat – kasaan, ja lähtee sitten ohjaamaan sitä orkesteria. Pääjärjestäjä on se kapellimestari, niin sanotusti.”

Myös conien ohjelma- ja vänkärihaut (vapaaehtoinen työntekijä) alkavat usein kuukausia ennen varsinaista conia, jotta työvuorot saadaan ajoissa valmiiksi ja vänkärit perehdytettyä hommiinsa.

“Coneissa näkee usein erilaisia edustus- ja yhdistyspöytiä, joissa vaikkapa muut conit markkinoivat itseään”, kertoo Iitu “Iitunes” Ahonen, joka istui lauantaina parin muun edustajan kanssa edustuspöydällä. “Kawaconissa edustuspöydällämme oli tavattavissa Valitut lapset – Digimon-näytelmämme tuotantotiimiläisiä. Me muun muassa markkinoimme käynnissä olevaa tuotanto- ja näyttelijähakuamme sekä pidimme coniväelle Digimon-aiheista tunnistusvisaa.”

Iitu oli pitämässä conissa myös ohjelmaa kaverinsa Miljan kanssa. Sunnuntaina pidetty F F Fight sujui mallikkaasti, ja lavalla tapahtuneet mielikuvituksekkaat kaksintaistelut naurattivat myös yleisöä. Kokenutta ohjelmanpitäjääkin se tuntui silti jännittävän hieman. “Ohjelman pitäminen coneissa on vähän sama, kuin söisi parasta ennen -päivän ohittanutta juustoa”, vertaa Iitu. “Eka vähän jännittää, mutta sitten, kun se onkin ihan ookoo, niin ei pelota.”

Kawaconissa järjestettiin myös lähes jokaisen conin tarjontaan kuuluva cosplay-kilpailu, jossa toinen toistaan upeammat cosplaypuvut pääsivät näytille. Tekla “Megurinemagnet” Kokkonen (alapuolella olevassa kuvassa vasemmalla) on jo kokenut cossaaja, ja ottanut itsekin osaa useampaan kisaan. Tällä kertaa hän oli toinen tuomareista. “Tuomarointi oli tosi mukavaa”, kommentoi Tekla. “Sitä tunsi ylpeyttä siitä, miten luovaa ja kekseliästä porukkaa Suomen cossaajat on. Oli tosi ihanaa päästä luvan kanssa katsomaan upeita pukuja niin läheltä.”

Löysin conista myös conin oman supersuloisen maskottiparivaljakon! Kertoisitko jotakin maskoteistamme, Sanna Nuutinen?
“Kawa-chan on merihenkinen kokonaisuus, johon kuuluvat sailor-vaatteet. Hahmona hän on pirteä ja ystävällinen, ja haluaa tutustua uusiin ihmisiin. Kappa taas tykkää haleista – saa halata!
Tartuin tuumasta toimeen ja halasin pehmoista, kilpikonnan näköistä vihreää otusta Kawa-chanin sylissä. Tägi suosittelee, halaus oli ihan 5/5.

Miten coni mahtoi mennä noin tavallisen kävijän näkökulmasta?
“Kawaconissa oli mukavan rento fiilis. Ei tullut kiire, vaan kerkesi mennä ihan omaan tahtiin, mikä on pikkuconeissa kiva juttu. Cosplaykisaaminenkaan ei edes jännittänyt muuta kuin ihan just ennen lavalle astumista”, kertoo Leenu Miikki – yksi kisaajista!

Cosplayharrastaja Linda “MarineMaid” Kananoja Doctor Who -cossissaan tiivistää conin loistavasti:
“Vaihteeksi tämmöinen pieni con oli todella virkistävä kokemus. Tapahtumajärjestelyt hoidettiin Kawaconissa hienosti, vaikka teknisiä ongelmia paikoin eri ohjelmissa esiintyikin. Kawaconin kaltaisen pienen conin etuja olivat esimerkiksi se, ettei jonoja tai ahtautta syntynyt missään. Tunnelma oli conissa hyvin kodikas ja lämminhenkinen. Myös ohjelma oli mielenkiintoista ja mielestäni pienelle conille monipuolista. Erityismaininnan ansaitsee ehkä cosplaykisojen huumorilla höystetty juontaja, joka osasi paitsi hienosti hommansa, niin myös muistuttaa meitä kaikkia siitä, ettei cosplay ole niin vakavaa, vaan kysymys on ennen kaikkea hauskanpidosta.”

Kaiken kaikkiaan Kawacon oli itsellekin todella mukava ja lämminhenkinen matalan kynnyksen con-tapahtuma. Sain tapahtumasta paljon irti, vaikka olinkin suurimman osan ajasta valokuvaamassa huikeita cosplayasuja ja töissä conin infossa. Erittäin lämmin suositus kaikille innokkaasta nörttikulttuuristamme vähänkään kiinnostuneille, tulkaahan ensi vuonna mukaan!

Infovänkäri Milla Köykkä kiittää ja kuittaa.