Joensuussa Improa piisaa naurun ja kyynelten ystäville! Esittelyssä Joensuun impro-skeneä.

Aikoinaan käsikirjoittajille elävän dialogin kirjoittamiseen luotu impron metodi rantautui Suomeen 90-luvun vaihteessa. Vuosien varrella siitä on tullut lähes karaokeen verrattavissa oleva jokamiehen harrastus. Ja siihen pääsee tutustumaan tekemisen ohella myös menemällä katsomaan esityksiä – ja niitä täällä Joensuussa riittää.

Mene katsomaan!
Joensuussa on yksi Suomen vilkkaimmista Impro-skeneistä. Esiintyviä ryhmiä on useita ja esitysten skaala on laaja. On musiikki- ja lauluimproiltoja. On runoihin ja tarinan kerrontaan keskittyviä esityksiä. Joensuussa on vuosia pyörinyt myös maakunnallinen Improliiga, jossa improjoukkueet ottavat toisistaan enemmän ja vähemmän tosissaan mittaa.

Tägi-lehden kulttuuritoimitus kävi tutustumassa syksyllä perustettuun Tyhjäpiät show case -ryhmään, joka ensimmäisessä julkisessa esityksessään keskittyy teemaimproon.

Joensuulainen improvisaatio-teatteri Päästä Irti – Irti Päästä on viihdyttänyt joensuulaista yleisöä vuodesta 2001

Säännöllisesti esiintyviä ryhmiä ovat Joensuun teatteriravintolassa joka kuun keskimmäinen keskiviikko esiintyvä improvisaatioteatteri Päästä Irti – Irti Päästä (Pi-iP). Heille on jo kasaantunut vankka fanikunta, joka on käynyt vuosia seuraamassa ryhmän esityksiä. Ryhmän lasiterassin esitykset ovat maksuttomia. Lisäksi ryhmä on improvisoinut vuosikausia Joensuun kaupunginteatterissa pitkiä, koko illan, näytelmiä.

Toinen säännöllisesti esiintyvä ryhmä on Joensuun ylioppilasteatterin Improstaatit, joiden esitykset löytyvät Kerubin kellarista. Mikä parasta, tämänkin ryhmän esityksiin pääsee nauramaan itsensä tärviölle ilmaiseksi.

Kun tahdot koettaa
Jos tulee olo, että haluaisi itsekin koettaa, niin Joensuun seudun kansalaisopistossa on useita improryhmiä, joihin voi ilmoittautua. Myös ylioppilasteatterin toimintaan mukaan tulemalla pääsee osaksi improstaattien improtreeneihin.

Tai sitten voi tehdä niin, kuin ne kaverukset, jotka vain päättivät ilman minkäänlaista kokemusta improsta ilmoittautua maakunnan Improliigaan. Siitä seurasi se, että improliigan mestaruuspokaaliin kirjoitettiin samana vuonna heidän nimensä. Joukkueen motto oli, mielummin täysillä metsään kuin varovasti tiellä. Muuan Pulkkinen sanoisi siihen, “Musta tuntuu, että nyt sä olet homman ytimessä!”

Tero Sarkkinen