Pietari on ruokamatkaajan uhka ja mahdollisuus: kaupunki pitää sisällään uskomattomia ravintola-aarteita huokeaan hintaan, mutta toisaalta Se Oikea ei tule vastaan ellei osaa etsiä oikeasta suunnasta. Tägin toimitus kertoo vinkkinsä maukkaampaan kaupunkilomaan!

Pietarin ruokakulttuuri on samaan aikaan vähän kaikkea: kaupungista löytyy niin pikkubudjetin rafloja kuin tasokkaampiakin illallismestoja. Valikoima vaihtelee pikaruoasta aina eksoottisempien kaukomaiden kautta perinteiseen venäläiseen keittiöön.

Meidän reissuamme ja sitä täydellistä kulinaristista elämystä varjostivat opintomatkan hektinen luonne ja opiskelijabudjetti, joten välillä mentiin pakostakin mönkään. Tässä kuitenkin muutama viikon aikana kokemisen arvoiseksi havaittu ruokapaikka:


Tokyo-City
Bolshaya Morskaya ul., 31, Sankt-Peterburg 190000, Russia

Tyylikäs mutta rento Tokyo-City-ravintolaketju ihastutti kiitettävällä hinta-laatusuhteellaan ja kattavalla valikoimallaan: monikymmensivuisesta menusta löytyy vähän kaikkea pitsasta pastaan ja sushista wokkeihin. Tyylikkäästi sisustettu ravintola toimii myös taukopaikkana, ja iltapäivä kuluu leppoisasti pelkkiä drinkkejäkin nautiskellen. Tai sen on pakkokin kulua, palvelu on nimittäin hidasta ja tarjoilijat haluttomia puhumaan englantia.

MarketPlace
Nevsky pr., 24, Sankt-Peterburg 191186, Russia

Nuorekas ravintolaketju MarketPlace on oiva valinta, mikäli haluat lounastaa edullisesti ja nopeasti. Ravintolassa kokoat annoksesi itse laajasta valikoimasta salaatteja, pääruokia ja lisukkeita, ja valittavana on herkkuja kaikkialta maailmasta. Budjettiystävällinen hintataso, tuoreet ainekset ja nopea valmistusaika ovat tehneet ravintolasta supersuositun.

Taste to Eat
Fontanki R. Emb., 82, St. Petersburg 191180, Russia

Ehdottomalle ykkössijalle kipuaa omaperäinen Taste To Eat, jonka valikoimista löytyy mm. käpyjä, nestemäisessä typessä viimeisteltyjä marenkeja sekä lammasta suklaahipuilla maustettuna. Annokset näyttävät hyviltä ja maistuvat vielä paremmilta, ja koko helahoito (alku-, pää- ja jälkiruoka sekä viinilasi) maksaa yhteensä hädin tuskin 30€. Paikka on sisustettu tunnelmallisesti ja se oli itse asiassa ensimmäinen ravintola, jossa palvelua sai nopeasti, ystävällisesti ja englanniksi. Ainoa miinuspuoli on se, ettei kyseistä ravintolaa löydy Joensuusta.

Muista ainakin nämä:

Pois pääkadulta: Kuten kaikissa turistikohteissa, parhaat paikat löytyvät sieltä missä paikalliset hengaavat (eli sieltä missä turistit eivät). Nevsky Prospekt on toki itsessään kokemus, mutta se todellinen Pietari löytyy silti syrjäisemmiltä kaduilta.

Paikallisten tietämystä kannattaa käyttää hyväkseen: Luota suosiolla paikallisiin ja kysäise vaikka hotellin respasta vinkkejä parhaista ruokapaikoista. Parhaalla tuurilla saat pöytävarauksen kaverin omistamaan ravintolaan ja ilmaiset shotit kaupan päälle.

Varaa aikaa ruokailuun: Suuri osa pietarilaisista asiakaspalvelijoista ei kokemuksemme mukaan puhu englantia tai ainakin on kovin vastentahtoisia palvelemaan turisteja. Siksipä ravintolareissut saattavat venyä odotettua pidemmiksi, kun tarjoilijaa ei löydy ja haluaisit maksaa laskun.

Laskuista puheenollen kannattaa muuten heti tilauksen yhteydessä ilmoittaa mikäli pöytäseurue haluaa maksaa laskun osissa: pietarilainen oletus on että lasku kuitataan yhdestä pussista, ja sen erittely jälkikäteen vie taas lisää aikaa.

Hostellin keittiö: Mikäli majoitut hostellissa, jossa keittiötilat ovat asukkaiden vapaassa käytössä, voit ostaa tarvikkeet marketista ja kokkailla itse. Parhaimmillaan tutustut muihin reissaajiin ja säästät ison tukun aikaa ja rahaa.

Приятного аппетита!

 

teksti: Mira Pamola
kuvat: Eevi Miettinen